Fargelære

Fargelære er noe man bruker i makeup, frisøryrket, kunst og mye mer. Uansett hva vi driver med i hverdagen får vi bruk for litt fargekunnskaper. Som for eksempel at du ikke har rosa kubbelys sammen med en rød duk. Dette er noe alle vet. Vi skal nå ta utgangspunkt i Ittens fargesirkel.

Johannes Itten var en sveitsisk maler født i 1888 i Zürich. Han deler fargesirkelen inn i 12 felt.

Primærfarger; Innerst i denne sirkelen finner vi de tre fargene rød, gul og blå. Dette er fargene som kalles primærfarger og danner sammen med hvit og sort, grunnlaget for resten av fargene vi kjenner til i dag. Dette er rene farger som man ikke kan blande seg til ved hjelp av andre farger.

Sekundærfarger; Disse fargene får man hvis man blander to av primærfargene i like deler. Altså, gul og blå blir grønn, rød og gul blir oransje og til slutt, rød og blå blir fiolett. Det vil da si at vi har tre sekundærfarger – grønn, oransje og fiolett. Fargeteori er veldig enkelt og ikke minst logisk når man først setter seg inn i det.

Tertiærfarger; Disse får vi ved å blande en primærfarge med en sekundærfarge. For eksempel hvis man blander blå med grønn så får man blågrønn eller hvis man blander gul og oransje så får man guloransje.

Komplimentærfarger; Dette er fargepar. Blå og oransje er ett komplimentærpar. Det vil si at disse to fargene ligger rett over hverandre i fargesirkelen og skal passe hverandre veldig bra. Hvis du vil finne ut hvilken farge som er komplimentærfargen til grønn, så finner du grønn i fargesirkelen og går på tvers over og finner da rød. Enklere blir det ikke.

Fargesirkelen er delt inn i varme og kalde farger. Hvis du ser på sirkelen så ser du at de blå nyansene er kalde, mens de oransje er varme. Du kan derfor enkelt finne ut om fargen du har lyst på, er kald eller varm.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/e/7/sminkebloggen.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *