NYBEGYNNER: Hvordan velge rett foundation?

Å finne den perfekte foundation er ikke alltid en dans på roser. Det finnes et hav av foundations der ute – og det er ikke bare bare å gå til innkjøp av en ny foundation. Så, hvordan velge rett foundation?

nybegynnerfoundation

Mange misforstår hva en foundation skal brukes til. Noen mener at foundation skal dekke 100%, men hvilken jobb har egentlig foundation? Jo, en foundation skal jevne ut hudtonen. Det er flere grader av dekkevne, men ønsker du full dekk må du bruke concealer (dekkstift) i tillegg. Det er disse produktene som skal dekke for eksempel kviser, urenheter eller mørke ringer under øynene. Foundation skal bare jevne ut hudtonen, dempe rødhet og skape en jevn og flott overflate på huden.

Hvordan velge rett foundation?

Når man skal gå til innkjøp av foundation er det noen ting man bør tenke på. Det er ikke alltid foundation som naboen bruker, passer til din hud.

 • Hvilken hudtype har du?
 • Hvordan dekkevne ønsker du?
 • Hvilken konsistens ønsker du?
 • Hvilken finish ønsker du?

 

Hvilken hudtype har du? Alle foundations er laget til ulike hudtyper. Noen er laget spesielt for tørr hud, mens andre er laget for oljete hud. Det er derfor viktig å velge foundation til riktig hudtype. Er du usikker på hvilken hudtype du har, kan du gå til et parfymeri eller en hudpleier å få en hudanalyse. En foundation for tørr hud, er gjerne rikere i konsistens, noe som ofte ikke passer for en oljete- og kombinert hud.

Hvordan dekkevne ønsker du? Det er viktig å være klar over hvilken dekkevne man ønsker og hvilket resultat man ønsker å oppnå. Har du lyst på full dekkevne? Eller ønsker du at sminken skal se helt naturlig ut. En BB krem kan ofte være perfekt for sistnevnte.

Hvilken konsistens ønsker du? Mange forbinner foundation med «brunkrem» som man brukte i gamledager. Foundations kan fåes i både flytende, pudder og krem. Det er altså mange konsistenser å velge mellom. Konsistensen på produktet har ofte en sammenheng med hvilken dekkevne man ønsker, men også hvilken hudtype produktet er tenkt til.

Hvilken finish ønsker du? Noen foundation er helt matte, mens andre foundations gir masse glød. Ofte ønsker de med kombinert hud en helt matt foundation og dermed bli misfornøyd med et produkt som gir glød. Dette er det også viktig å tenke på når man går til innkjøp av en ny foundation.

Hva forventer du av en foundation?

Når jeg hjelper kunder med å finne riktig foundation spør jeg ofte hva de forventer av produktet. Her kommer selvsagt dekkevne og holdbarhet inn i bildet. Ønsker man en Long-lasting foundation? De aller fleste ønsker en foundation som dekker passe godt og som sitter hele dagen. Når man snakker om holdbarhet på foundation, så er det visse ting man må huske på.

Synchro

Hvordan velge farge?

Å velge farge på foundation er kanskje det de fleste syns er vanskeligst. Mange står å prøver produktet på hånden for å se om det passer. Dette er FEIL. Du skal alltid prøve den på kjeven og ned mot halsen. Hvis produktet glir inn i hudtonen på halsen, så har du funnet riktig farge. Det kan selvfølgelig være unntak. Noen er kanskje veldig bleke på halsen og brunere i ansiktet, da må man selvfølgelig finne en mellomting.

Så har vi undertoner, og dette syns mange er vanskelig. Ofte har makeupmerkene to undertoner å velge i, rosa og gul. Jeg ser ofte at kundene rynker på nesen når jeg tar frem foundations med gule undertoner, men dette er en undertone som passer de aller fleste. Mennesker som er veldig lyse i huden, og spesielt de med røde pigmenter har ofte en rosa undertone i huden. Det samme kan gjelde for de veldig mørke, gjerne med afrikansk opprinnelse. Men, de aller fleste i mellom der har ofte gul undertone og det er dermed gul undertone som passer de aller aller fleste.

Ikke gå i fella

Det er noen ting som er viktig å styre unna ved kjøp av foundation og det er mange ting som ofte gjøres feil. Her kommer noen tips til ting du bør unngå.

 • For mørk foundation, denne kan ofte bli oransje
 • Ikke bruk for mye produkt
 • Husk å gå over eventuelle skiller ved halsen
 • Påfør produktet helt opp til hårfestet
 • Sett foundation med et pudder

 

Dette er jo ting som de aller fleste vet, men jeg syns det er greit å nevne det likevel. Det nederste punktet er noe som ikke alle er klar over. Alle flytende produkter skal settes med et pudder. Du kan lese mer om dette her!

Konklusjon:

Jeg vil anbefale deg å gå innom et parfymeri å få hjelp til å finne ut hvilken hudtype du har. Deretter gjelder det å prøve seg frem på fargen og dette gjøres altså på kjeven. Legg gjerne tre ulike farger ved siden av hverandre for å være sikker. Gå gjerne ut i dagslys for å se om fargene ser riktige ut.

Har du noen spørsmål angående hvordan velge rett foundation så fyr løs i kommentarfeltet 😉

Ha en fin dag!

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/e/7/sminkebloggen.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 kommentarer til «NYBEGYNNER: Hvordan velge rett foundation?»

 1. lurer på hvor mange foundation jeg har prøvd til nå altså. Ikke lett å finne noen som passer til moden hud ( 41 år) og tørr hud. De annbefaler sånne ting som gir fukt. Det er foundation eller BB cream som trekker seg inn i huden og det liker jeg ikke. Da blir det tørre flekker igjen. Jeg liker medium dekkevne, creamy konsistens som legger seg som et tynt lag på huden. OG som gir en glowy finish slik at man ser fresh ut. Jeg bruker aldri pudder over. Det blir ikke fint på min tørre hud. Den eneste foundation jeg har prøvd som jeg kunne pudret over var chanel vitalumiere. Den var rett og slett klissete på huden. Nei det er litt av en jungel der ute å velge mellom hehehe.. hilsen en litt oppgitt dame..

  1. Hei hei Mette?

   Da jeg ikke har sett huden din eller kjent på den så er det litt vanskelig å komme med anbefalinger, men jeg skal prøve så godt jeg kan ?

   Bruker du en ansiktsprimer? Jeg vil aller først anbefale deg det. Denne kan «jukse» litt og skjule tørrheten din, i tillegg til at den kan glatte ut huden og minimere porer. Primer gir generelt et mye bedre resultat når man bruker foundation.

   Deretter ville jeg også godt på en foundation som gir godt med fukt, som du også har fått anbefale. Her har du for eksempel Skin Illusion fra Clarins eller LX fra Shiseido som er gode alternativer. Det finnes også mange andre.

   Og til slutt – er du flink med hudpleie? Kanskje du kan gå til innkjøp av hudpleie som gir masse fukt og som gjør at huden din holder bedre på næringen? ☺️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *